Mořské řasy dulse a wakame: Nutriční poklady z moře

Mořské řasy jsou výživově bohatou a ekologicky šetrnou alternativou k běžným potravinám. Mezi nejznámější patří dulse a wakame, které vynikají nejen chutí, ale i pozitivními účinky na zdraví.

Dulse – červená řasa s výraznou chutí umami

Dulse (Palmaria palmata) je červená mořská řasa rostoucí v chladných vodách severního Atlantiku. Má charakteristický vějířovitý nebo listovitý tvar a výraznou červeno-fialovou barvu, která se po usušení mění na tmavě vínovou až hnědou. V kuchyni je ceněná pro svou masitou chuť umami, kterou získává díky obsahu kyseliny glutamové.

Zdravotní přínosy dulse

  • Bohatá na vitamíny C, B2, B12 a minerály jako železo, draslík, hořčík a jód
  • Obsahuje antioxidanty, které chrání buňky před oxidativním stresem
  • Vysoký obsah vlákniny podporuje zdraví střev a pravidelné vyprazdňování

Recepty s dulse

Dulse chipsy (přírodní „vegan slanina“)
Ingredience:

  • Sušená dulse (celé listy)
  • Olej (např. olivový nebo sezamový)
  • Sůl (volitelně), uzená paprika nebo tamari pro chuť

Postup:
Listy dulse lehce potřete olejem. Opečte je na pánvi nebo v troubě (180 °C, cca 5–7 minut), dokud nejsou křupavé a tmavě červenohnědé. Posypte kořením. Takto upravená dulse připomíná opečenou slaninu.

Polévka miso s dulse
Ingredience:

  • 1 litr vody
  • 1 lžíce miso pasty
  • Sušená dulse (natrhaná na kousky)
  • Tofu, jarní cibulka, houby (shiitake nebo jiné)

Postup:
Vodu zahřejte, přidejte houby a vařte 5 minut. Vmíchejte miso pastu (nevařit po přidání). Přidejte dulse a tofu, vařte 2–3 minuty. Ozdobte jarní cibulkou.

Bramborová kaše s dulse
Ingredience:

  • Vařené brambory
  • Mléko nebo rostlinná alternativa mléka
  • Máslo nebo rostlinný tuk
  • Sušená dulse (nadrcená nebo jemně nasekaná)

Postup:
Uvařené brambory rozmačkejte s mlékem a máslem. Vmíchejte dulse a případně česnek nebo sůl podle chuti. Jedná se o skvělou přílohu k rybám, tofu nebo pečené zelenině.

Tofu sendvič s dulse
Ingredience:

  • Chléb nebo toast
  • Uzené nebo opečené tofu
  • Avokádo, rajče, salát
  • Sušená nebo opražená dulse

Postup:
Na chléb dejte vrstvy: avokádo, tofu, rajče, dulse, salát. Dochuťte hořčicí, tahini nebo rostlinnou majonézou.

Těstoviny s dulse a česnekem
Ingredience:

  • Těstoviny (špagety, linguine)
  • Olivový olej
  • Česnek, chilli
  • Namočená nebo sušená dulse (nakrájená)

Postup:
Uvařte těstoviny, slijte. Na pánvi osmažte česnek a chilli v oleji. Přidejte dulse, krátce prohřejte a promíchejte s těstovinami. Ozdobte petrželkou nebo citrónovou šťávou.


Wakame – jemná řasa s podporou imunity

Wakame (Undaria pinnatifida) je mořská řasa s jemnou mořskou chutí připomínající ústřice. V čerstvém stavu je tmavě hnědá, po uvaření se mění na špenátově zelenou. Oblíbená je v tradiční japonské kuchyni a stále více se používá i v dalších světových kuchyních.

Zdravotní přínosy wakame

  • Podpora imunitního systému díky antioxidantům
  • Obsah jódu podporuje správnou funkci štítné žlázy a metabolismus
  • Nízký obsah kalorií a vysoký obsah vlákniny pomáhají udržet pocit sytosti a podporují hubnutí

Recepty s wakame

Máslo s wakame

Postup:
Namočte wakame řasy na 10 minut do vody. Jakmile se rehydratují, přidejte jemně nasekané wakame do změklého osoleného másla, abyste získali umami pomazánku, dip na kváskový chléb nebo třeba na steak.

Náhrada zeleniny

Postup:
Namočte wakame na 10 minut do vody. Poté je přidejte spolu s další zeleninou do svého oblíbeného jídla. Wakame použijte stejně jako jakoukoli jinou zelenou zeleninu.

Miso polévka s wakame
Ingredience:

  • 4 šálky zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 1/4 šálku miso pasty (světlé nebo tmavé)
  • 1/2 šálku sušeného wakame (namočeného a nakrájeného)
  • 1 šálek tofu, nakrájeného na kostky
  • 1 jarní cibulka, jemně nasekaná
  • 1 stroužek česneku, jemně nasekaný (volitelné)
  • 1 lžíce sojové omáčky (volitelné)
  • 1–2 plátky zázvoru, jemně nasekané (volitelné)

Postup:
V hrnci přiveďte vývar k varu. V samostatné misce rozmíchejte miso pastu v malém množství horkého vývaru, dokud se nerozpustí. Do hrnce přidejte tofu, wakame, česnek a zázvor (pokud používáte), snižte teplotu a nechte vařit 5 minut. Poté přidejte rozmíchanou miso pastu a vše promíchejte, ale nepřiveďte k varu. Dochuťte sojovou omáčkou podle potřeby. Podávejte s jarní cibulkou.

Klasický wakame salát
Ingredience:

  • 1 šálek sušeného wakame (namočeného a nakrájeného)
  • 1 okurka, nakrájená na tenké plátky
  • 1 mrkev, nakrájená na tenké plátky nebo nastrouhaná
  • 1/4 šálku nastrouhané ředkvičky
  • 2 lžíce sezamových semínek, opražených
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 1 lžička cukru (nebo medu)
  • 1 stroužek česneku, jemně nasekaný (volitelné)
  • 1–2 plátky čerstvého zázvoru, jemně nasekané (volitelné)
  • Pro zpestření: jarní cibulka nebo čerstvý koriandr (volitelné)

Postup:
Namočené wakame vymačkejte a nakrájejte na menší kousky. Okurku, mrkev a ředkvičku nakrájejte na tenké plátky nebo nastrouhejte. Smíchejte sojovou omáčku, rýžový ocet, sezamový olej a cukr, případně přidejte česnek a zázvor. Vše promíchejte se zeleninou a wakame. Posypte sezamovými semínky a bylinkami.

Jak začlenit mořské řasy do jídelníčku?

Přidání mořských řas do stravy je jednoduché. Stačí je namočit na několik minut do vody a přidat do polévek, salátů, rýže, těstovin nebo je použít jako koření. Doporučená denní dávka je 5–10 gramů sušených řas, což odpovídá asi 25–50 gramům po rehydrataci.

Pro kvalitní mořské řasy doporučujeme produkty španělské značky Porto-Muiños, které jsou ručně sbírané v čistých vodách Atlantského oceánu a mají ekologickou certifikaci BIO.

Zařazením dulse a wakame do jídelníčku obohatíte své pokrmy o přírodní chutě a zároveň podpoříte své zdraví.

Zdroj foto: Canva.com

Miriam Novotná

Miriam je vášnivá milovnice útulných domovů. Už přes 10 let se věnuje interiérovému designu, zkouší netradiční dekorace a zlepšováky pro domácnost. Ve svých článcích se zaměřuje na praktické tipy, promyšlené úložné systémy a inspirativní nápady, jak oživit každý koutek bytu či domu. Ve volném čase ráda objevuje designová studia, stará se o bylinkovou zahrádku a miluje čerstvé květiny v každé místnosti.

Doporučené články